FANDOM


1954-ben született. Első elbeszélése, a „Man-Made Self” 1976-ban jelent meg, egy texasi SF-szerzőket összegyűjtő antológiában. Bemutatkozó regénye két évvel később még nem talált különösebb visszhangra. Az Involution Ocean, egy idegen bolygó sivatagját járó „bálnavadászhajó” története nem tűnt különösebb újdonságnak a piacon. Ám már a második, a The Artificial Kid (1980) a majdani kiberpunk elemeivel kacérkodik. Ezt az irányzatot Sterling tovább erősítette egy fanzin megjelentetésével, illetve az ennek anyagából összeállított reprezentatív antológia, a Mirrorshades szerkesztésével.

A ’80-as években elsősorban esztétaként tevékenykedett, de közben építeni kezdett egy átfogó, tudományos alapokon nyugvó jövőbeni világot, amelybe több elbeszélés és egy regény (Schismatrix) cselekményét helyezte el. A sorozat fő problematikáját a genetikai átalakítások illetve a mesterséges szervek útján történő életmeghosszabbítás híveinek szembenállása adja. Egy másik regény, az Islands in the Net (1988) ismét kiberpunk elemekből építkezett, majd következett a Gibsonnal közösen írt A gépezet, ez a barokkos részletezettségű, dickensi vízió egy fejlett technika által fojtogatott viktoriánus Londonról.

A következő évtizedet Sterling egy ökokatasztrófa-regénnyel (Heavy Weather) indította, majd írt egy tanulmányt a komputerkalózokról (The Hacker Crackdown), ezzel is jelezve visszatérési szándékát a kiberpunk műfajához. Könyvei színteréül azóta legszívesebben az egészen közeli jövőt választja, mai világunk problémáit vetítve ki a következő egy-két nemzedékre. E folyamat szerves részét képezi futurológiai műve, a 2002-ben megjelent Tomorrow Now, mely az elkövetkezendő ötven év technikai fejlődésének a társadalomra gyakorolt hatásait vizsgálja.