FANDOM


A Szíriusz szektor főrendszere, valaha Benbaley világként, még korábban a napját Epszilon Eridani néven ismerték. Állítólag innen származtak Mun Li Compor terminusi Tanácsos és Második Alapítványista ügynök ősei. (Lásd:Isaac Asimov: Az Alapítvány pereme) Az Alapítványi korban az az Alapítvány Szövetséges Hatalma, magát a legöregebb bolygónak tartja, ezért nem lojális az Alapítványhoz. (Lásd: Isaac Asimov: Alapítvány és Föld). Fő szerve az Elnöki Tanács és a hozzá tartozó minisztériumok, pl. Szállítási Minisztérium. Éghajlata: hideg, mivel csillaga alacsony pályát jár be. Mezőgazdasága: hideg éghajlathoz alkalmazkodott gabonák, prémes állatok, valamint a bolygó körül keringő állomások trópusi gyümölcsei, ezekből, valamin gyapjúból exportál.
Lakossága, életmódja, szokások, hiedelmek: Puritán életszemlélet jellemzi lakóit, ez megnyilvánul az öltözködésben (szürke, ill. fekete- fehér színek), hajviseletben, táplálkozásban, tisztálkodásban. Leginkább a nemek közti kapcsolat szigorú, tilos a házasságon kívüli nemi élet, és a házasságon belül is korlátozva van. A lakosság életvitelét befolyásolja babonás világképük, melynek központi alakja Ö, Aki Büntet. Ez a központi alak irányító és bűntető funkciót tölt be.

Forrás: ALAPÍTVÁNY ÉS ASIMOV – Részletek az Enciklopédia Galaktikából (1997-2007) - Galaktikus Könyvtár 1. kötet
Az eredeti szócikket összeállította: Kiss Gabriella -g-, átdolgozta és feltöltötte: Györgyi Ákos. Cikksorszám:0132
A szócikk az alábbi művek alapján készült:
Isaac Asimov: Az Alapítvány pereme
Isaac Asimov: Alapítvány és Föld


Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

A Wikia-hálózat

Véletlen wiki