FANDOM


ÉleteSzerkesztés

1948. április 4-én született az Egyesült Államokban, Peoriában (Illinois). 1971-ben szerzett diplomát a St. Louis-i Washington Egyetemen, majd általános iskolai tanárként dolgozott. Egyetemi évei alatt az egyik diáklap szerkesztője.

MunkásságaSzerkesztés

Jó barátja, Harlan Ellison unszolására kezdett írni, és 1982-ben első novellája, a „The River Styx Runs Upstream” („A visszafelé folyó Styx”) megnyeri a The Twilight Zone Magazin által kiírt pályázatot. 1985-ben jelent meg első regénye, a Káli dala, mely World Fantasy díjat kapott.Ezt követően Simmons folyamatosan publkiálta regényeit mindenféle műfajban (horror, krimi, sci-fi, szépirodalom).

A Hyperion CantosSzerkesztés

1989-ben publikálta a modern science fiction egyik megkerülhetetlen alapműveként számon tartott Hyperion című regényét, mely mind a Hugót, mind a Locus Awardot begyűjtötte, és nevét a klasszikusok közé emelte. Következő évben jelent meg a regény folytatása, a Hyperion bukása, mellyel újra Locust nyert.
Simmons a két regényt egy műnek tekintette, és megjelenésük után Hyperion Cantos-ként emlegetik a ciklust. Az Asimov's Science Fiction Magazine az első posztcyberpunk műként aposztrofálta a Cantost, mely adottnak fogadja el a cyberpunk kánont és cselekményét az űropera világába helyezi. A Hyperion emellett a Canterbury-mesékre emlékeztető történetmesélést alkalmazza, mely elbeszélésforma újítást jelnetett a műfajon belül. A Cantos gyakorlatilag összegyűjti az elmúlt évtizedek sci-fi iroalmának ötleteit, továbbá átfogó mitológiai, teológiai, filozófiai, etikai, történelmi, irodalmi és tudományos háttéranyagot vonultat fel. A két művet tekinthetjük úgy, mint John Keats angol költő verseinek és a mitológiai titánok lázadástörténetének modern feldolgozása.
Simmons 1996-ban megírta a folytatást, pontosabban a folytatás első kötetét, az Endimiont, majd a következő évben a The Rise of Endimiont (Endimion felemelkedése), ami szintén Locust nyert. A két regény a Hyperionban felvázolt események után mintegy 300 évvel később játszódik.

Ilium/OlymposSzerkesztés

Simmons sok évi hallgatás után (mely alatt írt ugyan, csak science fiction regényt nem), 2003-ban jelentette meg az Ilium című regényét, mely Homérosz Illiászának "átgondolása". Ezzel a regénnyel Simmons újabb Locust gyűjtött be. A folytatásra 2005-ben került sor az Olympos című regénnyel. A két mű mind terjedelmében, mind komplexitásban méltó párja a Cantosnak, és így Simmons újfent bebizonyította, hogy méltó a helyére a science fiction legnagyobbjai között.

HivatkozásokSzerkesztés

A szerző weboldala
A szerző és művei a Wikipedia.com-on

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

A Wikia-hálózat

Véletlen wiki