FANDOM


Delorean4.jpeg

1985 óta mindenki tudja, hogy egy fluxus-kondenzátor-ra van szükségünk, ha a kocsinkat időutazásra akarjuk használni. A tinédzser Marty McFly, és őrült tudós barátjának, Dr. Emmet Brown-nak az időn és évszázadokon átívelő kaland-vígjáték trilógiája, a Vissza a jövőbe a nyolcvanas évek második felének és a Spielberg/Zemeckis duónak egyik legnagyobb SF sikere volt. Michael J. Fox-ból és Christopher Lloyd-ból világsztárt faragott.

A film igazi sztárja azonban az időgép, vagyis maga az autó volt. Spielbergék egy futurisztikus külsejű kocsit kerestek. Ebben az autóban ezt megtalálták. A trükkmesterek a nagyobb hatás kedvéért optikailag feltuningolták az autót. Néhány futurisztikus vezeték és cső a karosszérián, egy digitális kijelző a rádió helyére, és természetesen a fluxus-kondenzátor a két ülés közé.

A történet szerint a jármű az időutazást tette lehetővé. Ehhez át kellett lépnie a 88 mérföldes sebességet, és egy hatalmas energialöketet kellett adni a fluxus-kondenzátor-nak. Eredetileg ezt egy plutónium-reaktor biztosította, de a kalandok során ezt villámcsapás, vagy éppen fúziós-reaktor szolgáltatta.

Ez az autó egy valóban létező DeLorean DMC-12-es. A kocsi a Lotus Esprit formáját idézi, az extravagáns sportkocsit a tervezők megspékelték két szárnyas ajtóval és egy rozsdamentes acél karosszériával.

Az autó számos különlegességet vonultatott fel. A formatervet Giorgio Giugiaro készítette. Az autó legkülönlegesebb jellemzője az akkor még újdonságnak számító, felfelé nyíló sirályszárny-ajtó. A váz üvegszálas műanyagból készült. A futómű és a motor hangolását a Lotusnál végezték. Korszerűnek számított az elöl és hátul egyaránt több lengőkaros, független felfüggesztés. A karosszéria fényezetlen, rozsdamentes acélelemekből állt, amelyet rácsavaroztak a vázra. Erre 25 év átrozsdásodási garanciát vállaltak. A karosszéria mattkróm felülete gyönyörű, és teljesen használhatatlan volt. Mániákusnak kell lennie egy autótulajdonosnak, ha minden egyes mosás után át kell políroznia a karosszériát, és egyetlen vízcsepp is csúnya foltokat hagy a felszínén.

Az autó története a Galaktika 211. számában olvasható.

(A Galaktika Magazin engedélyével)


HivatkozásokSzerkesztés

Magyar delorean oldal
Magyar nyelvű delorean fórum
DeLorean Motor Company

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

A Wikia-hálózat

Véletlen wiki