FANDOM


Angol írónő, 1797-ben született a filozófus William Godwin és a feminizmus úttörője, Mary Wollstonecraft gyermekeként. Anyja belehalt a szülésbe, így apja egyedül nevelte, átplántálva belé liberális nézeteit. Az ő révén ismerte meg a költő Percy Bysshe Shelleyt is, akivel egymásba szerettek. Magánéletük viharai elől Európába menekültek, keresztül-kasul beutazták a kontinenst, majd végül Olaszországban telepedtek le. Útközben egy nyarat a Genfi-tó közelében töltöttek, és a baráti társaság egy fogadásának köszönhetően itt született meg 1818-ban az SF egyik első igazi klasszikusa, a Frankenstein – a mesterséges eszközökkel teremtett, mégis az embernél is emberibb szörnyeteg drámai története. Shelleyék házassága tragikus véget ért, a férj 1822-ben a tengerbe fulladt, amikor egy hirtelen támadt vihar elsüllyesztette vitorlását. Mary visszatért Angliába, és életének további részét gyermekeinek, valamint az írásnak szentelte. Keze alól egyaránt kerültek ki történelmi regények és útikönyvek, de egyszer még visszatért az SF-hez. Nagyszabású apokaliptikus műve, Az utolsó ember 1826-ban jelent meg. Ennek főbb szereplőiben szívének kedves alakokra ismerhetünk: Adrian Percy Bysshe Shelley idealizált mása, Lord Raymond Byronra emlékeztet, Verney figurájában pedig kicsit saját magát írta meg – épp csak férfiként. Az 1851-ben elhunyt Mary Shelley a tudományos-fantasztikus irodalom egyik legjelentősebb előfutárja, e műve felfedezésével csaknem két évszázados lemaradást pótolhatnak be a magyar olvasók.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

A Wikia-hálózat

Véletlen wiki