FANDOM


Angol író, 1945-ben született. Az angol újhullám kibontakozásával egy időben kezdett publikálni, az irányzat vezető folyóiratában, a New Worldsben. A Michael Moorcock szerkesztésében megjelenő magazin vásárolta meg első novelláját 1968-ban. Harrison hamarosan már kritikákkal is jelentkezett, majd rövid időre maga is a szerkesztők sorába állt. Első regénye, a világégés utáni Angliában játszódó The Committed Men 1971-ben látott napvilágot, a másodikkal pedig útjára indította leghíresebb sorozatát, a Viriconium-ciklust. A The Pastel City a nagyon távoli jövő haldokló Földjét mutatja be, ahol a tudomány és a technika vívmányai a feledés ködébe vesznek, és a hősök egyfajta poszt-apokaliptikus fantasy-környezetben próbálnak boldogulni, amely azonban minden mágiától mentes. A – terveink szerint hamarosan a magyar olvasók elé kerülő – ciklus jelenleg három regényből és egy novelláskötetből áll. Harrison azonban nem csak SF-et ír. Szenvedélyéből, a sziklamászásból is születtek kötetek, egy díjnyertes regény és egy életrajzi mű. Néhány éve kritikái szintén megjelentek egybegyűjtve. Saját novelláinak képregény-adaptációiban is közreműködött. Nem idegenkedik a közös munkáktól, pályája elején Moorcock Jerry Cornelius-univerzumába írt novellákat, Jane Johnsonnal közösen pedig az ezredfordulón egész trilógiát vetettek papírra állatszereplős fantasy-történetekből. Az igazi ismertséget azonban a 2002-es Fény hozta meg számára, melyet Arthur C. Clarke-díjra jelöltek, valamint nemrég megjelent folytatása, a Nova Swing (2006), ami már el is nyerte mind a Clarke-ot, mind pedig a Philip K. Dick-díjat.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

A Wikia-hálózat

Véletlen wiki